Tørring af tøj i sensommeren og efteråret

2018-08-16 11:31

Sensommeren er den tid på året hvor det er sværest at tørre tøj, og holde håndklæderne tørre, mens foråret er den tid på året hvor det er nemmest. Det skyldes at varm luft kan indeholde mere vanddamp end kold luft. Så når udetemperaturen falder i løbet af august, stiger luftfugtigheden.

Jo mindre forskellen er i den relative luftfugtigheds % inde i tøjet, og i den omkringværende luft, des langsommere går det at tørre tøjet.

Luften mellem tøjfibrene i vådt tøj har 100 % relativ luftfugtighed. Som det ses på den sorte pil på grafen herunder er det sådan, at hvis man har luft med en temperatrur på 22 grader C og en luftfugtighed på 30 %, og denne luft afkøles til 13 grader C, stiger luftfugtigheden til 50 %. Falder temperaturen helt ned til 7 grader, stiger luftfugtigheden til 80 %.

Når vi det bliver så koldt udenfor, at vi har varme på i huset, sker der det, at den kolde luft udefra bliver varmet op. Derved falder den relative luftfugtighed i den opvarmede luft, og indeluften bliver mere tør end udeluften. Men så længe indeluften har samme temperatur som udeluften, har den også samme fugtighed.

Af hensyn til skimmelsvampe er det godt hvis man kan undgå at tørre tøj inde i boligen, specielt sensommer og efterår. Har man en udesture, et lunt fyrrum eller lignende kan det være et godt alternativ. Eller har man en carport, et halvtag eller et andet uopvarmet rum hvor tøjet kan tørre langsomt, og uden at få regn, er det en god mulighed.

I en tørretumbler udnytter man også det pricip at varm luft kan indeholde mere vand end kold luft, idet man netop varmer luften op for at få en mere tør luft, der kan optage fugt fra tøjet. Så en tørretumbler er et enkelt og smart stykke isenkram. Dog med de bagsider at den er hård ved tøjet, og hård ved klimaet på grund af den CO2 der udledes når der skal laves strøm til den.
 
 
 

Fremtidens Miljø A/S | Egebjergvej 51 | 8751 Gedved

Tilmeld nyhedsbrev: klik her 
Se vores facebookside her